Lahjojenantojuhlat


Lahjonenantojuhlat ympäri maailmaa

Anteliaisuus ja ilo antaa lahjoja on yhteistä kaikille ihmisille ympäri maapalloa. Nimet ja ajat näille lahjojenantojuhlille voi vaihdella, mutta yritys heittää kokoon mahtavat juhlat, joista kaikki pitävät tarvitsee taakseen hyvää suunnittelua. Se on resepti onnistumiseen. Sen lisäksi, että tekee tehtävälistoja, ei saa unohtaa hankkia lahjoja, joita rakkaasi haluaisivat saada. Monissa tapauksissa lahjlistapalvelut, kuten WishSimply, ovat tulleet olennaiseksi osaksi perinteisten juhlien suunnittelua.

Vauvajuhlat

lahjalista toivelista lahjojenantojuhlia vauvajuhlat vaippakakku
Vauvajuhlien vaippakakku. Kuva: Personal Creations
Tuleva äiti saa tuntea olevansa universumin keskipiste, ja hänen naispuoliset ystävänsä ja sukulaisensa hukuttavat hänet vauvalahjoihin, vartalotuotteisiin ja kaikenlaisiin naisellisiin juttuihin. Jotkut kutsuvat myös miespuolisia ystäviä ja sukulaisia, koska - miksi ei? Odotettavissa on huokailua ihanista vauvatuotteista sekä kokemusten ja neuvojen jakamista. Rintapumppu? Miksipä ei. Vaippoja? Niitä ei voi olla liikaa. Vauvan valvontalaitteita? Siitä vain. Vauvan vaatteita? Varmista etukäteen, onko vauvan sukupuoli tiedossa. Jos ei ole, niin pitäydy neutraaleissa väreissä. Tilaisuuden emännän tai tulevien vanhempien kannattaa tehdä verkkoon toivelista kaikkien saataville. Lisää etikettivinkkejä vauvakutsuille löytyy tästä yksityiskohtaisesta ohjeesta tai tältä suomalaiselta sivustolta.

Syntymäpäivä

lahjalista toivelista lahjojenantojuhlia sntymäpäivät
Tee-se-itse syntmäpäivälahja sidonnat. Kuva: Shari’s Berries
Syntymäpäivien pitää olla maailmanlaajuinen käytäntö. Iän laskemisen on tosin eroja maiden välillä. Länsimaissa ikä alkaa nollasta sinä päivänä, kun ihminen syntyy. Jossakin muissa maissa, kuten Kiinassa, ihmisen ikä lasketaan raskauden alkamisesta, jolloin vastasyntynyt on jo vuoden vanha. Juhlallisuuden vaihtelevat myös maittain. Esimerkiksi Argenttiinassa, Braziliassa ja Venäjällä syntymäpäiväsankaria vedetään korvannipukasta ikävuosien verran, kun taas Irlannissa ja Intiassa sankaria heitetään ilmaan sama määrä. Perinteet vaihtelevat, mutta lahjojen antaminen on yleismaailmallista ja se on täysin kohtuullista syntmäpäiväsankarilla olla lahjalista verkossa, jonka kautta he voivat jakaa toiveensa vieraiden tietoon.

Joulu

lahjalista toivelista lahjojenantojuhlat joulu
Joulupuu. Kuva: Moyan Brenn
Ah, Joulu... Nykypäivänkin lapset uskovat vielä Joulupukkiin, ja kuka kehtaisi ottaa heiltä sen taian pois ? Monissa maissa lapset koittavat parhaansa mukaan olla nukahtamatta, jotta näkisivät vilauksen Joulupukista tuomassa lahjoja yöllä. Suomessa Joulupukki tietysti käy jouluaattona lasten luona kotona aina kun ehtii, ja rohkeimmat lapset laulavat pukille joululauluja. Joulu on myös juhla aikuisille. Kaikki ovat pukeutuneet siististi ja pöytään on katettu parasta. Useinmiten aikuisillekin löytyy muutama pieni lahja. Lisää joululahjatavoista löytyy tämän linkin (Englanniksi) takaa, mutta muistakaa, että osallistuminen on tärkeämpää, kuin minkään lahjan ostaminen.

Divali

lahjalista toivelista lahjojenantojuhlat Divali
Divali. Kuva: Bhaskar Peddhapati
Jos suunnittelet matkaa Intiaan, niin harkitse lokakuun tai marraskuun puoliväliä, jolloin hindut juhlivat Divalia. Diwali tai Divali on valon juhla ja on yksi tärkeimmistä ja kauneimmista juhlista Intiassa. Se symbolisoi hyvän voittoa pahasta, valon voittoa pimeydestä, ja uuden kukoistavan liiketoimintavuoden alkua. Ihmiset siivoavat, kunnostavat ja koristelevat kotinsa, pukeutuvat parhaimpiinsa, ja täyttävät kadut miljoonilla kynttilöillä, lampuilla ja kukilla. He rukoilevat jumalatar Lakshmilta vaurautta ja valaisevat yötaivaan ilotulitteilla. Se on myös massiivinen ostokausi Intiassa, koska perinteisesti Divalin aikana annetaan lahjoja - digitaalisista laitteista kodikoneisiin ja henkilökohtaisiin tavaroihin kuten kirjoihin, herkkuihin, parfyymeihin ja leluihin.

Eid al-Fitr

lahjalista toivelista lahjojenantojuhlat Eid
Eid al-Fitr lahjat. Kuva: Eid
Muslimit juhlivat Eid al-Fitriä ensimmäisenä päivänä Ramadan jälkeen, kun on kuukausi paastottu ja rukoiltu. Ennen Eid al-Fitriä, muslimi perheet lahjoittavat hyväntekeväisyys organisaatioille tai vain köyhille minkä voivat - ruokaa tai rahaa. Tämä sosiaalinen perinne varmistaa, että jokaisella köyhälläkin on ateria sinä päivänä. Se on myös päivä, jolloin ollaan perheen ja ystävien kanssa. Rukoillaan ja iloitaan ja sovitaan erimielisyydet. Muslimit eivät saa paastota Eidin aikaan, ja sitä on kutsuttu myös sokerijuhlaksi, koska pöydät on katettu maistuvilla ruuilla ja herkuilla. Tällöin annetaan myös lahjoja lapsille, naisille ja miehille. Eid al-Fitr lahja ideat (Englanniksi) vaihtelevat valtavasti, uskonnollisia kirjoista ja kukkakoreista koruihin ja vaatteisin, leluihin, karkkeihin ja jopa rahalahjoihin.

Valmistuminen

lahjalista toivelista lahjojenantojuhlat valmistuminen
Valmistujaiset. Kuva: Kristi Murphy
Valmistumisjuhla on iso juttu teinien ja heidän vanhempien elämässä. Monissa maissa vain vain häät vievät enemmän aikaa suunnittelussa ja valmistautumisessa. Ilman suunnittelua valmistumisjuhlien tekeminen on hankalaa koska niitä voi tehdä niin monella tavalla, joten päät on hyvä lyödä yhteen jotta saadaan valittua täydellinen vaihtoehto. Epäilemättä tämä on hyvä paikka antaa vähän suurempia lahjoja jälkikasvulle, ja riippuen budjetista ja teinin tarpeista, valmistujaislahjat voivat olla mitä tahansa autosta lomaan, uudesta puhelimesta jääkaappiin, joka tulee kohta elämään omassa huoneessa opiskelija-asuntolassa. Nämä juhlat ovat hyvin yksilöllisiä ja hanklia hoitaa ilman suunnittelua ja toivelistaa.

Hanukkah

lahjalista toivelista lahjojenantojuhlat hannukah
Lahjojenantojuhlat - Hannukah. Kuva: Robert Couse-Baker
On yleinen virhe luulla, että Hannukkah on juutalaisten Joulu - sellaista ei olekaan. Se on juutalaisten valon juhla kun kahdeksan kynttilää sytytetään kahdeksan päivän aikana. Silloin juhlitaan Jumalan suojelusta israelilaisille silloin, kun heitä oli kiellettty harjoittamasta omaa uskontoaan. Ryhmä israelilaisia - Makkabealaiset - nousivat kieltoa vastaan, taistelivat ja voittivat oikeuden heidän väelleen olla juutalaisia. Vaikka silloin ei ole isoa ostovimmaa, niin pienien lahjojen antaminen, erityisesti pienille lapsille, on kuitenkin perinteen mukaista. Lahjojen tosin pitää olla jotakin, joka on juhlaan kuuluvaan, kuten kynttilöitä, oliiviöljyä, tai juutalaien keittokirja. Lisää Hanukkasta voi luke oheista artikkelista (Englanniksi).

Tupaantuliaiset

lahjalista toivelista lahjojenantojuhlat tupaantulijaiset
Tupaantulijaiset. Kuva: Melissa Doroquez
Yksi kaikkein parhaimmista juhlista on tupaantuliaiset, ja tämän tapahtuman juhliminen kaikkialla ympäri maailmaan todistaa sen. Tupaantuliaisten perinteen uskotaan alkaneen Venäjältä, mutta se on ollut läsnä myös muualla vanhassa maailmassa (Ranskassa, Italiassa ja Saksassa), Intiassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Perinteisesti sitä on tietty määrä symbolisia esineitä (Englanniksi), jota ystävät ja sukulaiset tuovat tupaantuliaisiin, kuten leipää (jotta kodissa olisi aina ruokaa), kolikoita (jotta koti olisi varakas), viiniä (jotta kodissa olisi ainka hauskaa), hunajaa (makeaan elemään), suolaa (makua elämään) ja muita vastavia.

Kiitospäivä

lahjalista toivelista lahjojenantojuhlat Kiitospäivä
Kiitospäivä. Kuva: Todd Nappen
Kanadalaiset ja Amerikkalaiset juhlivat kiitospäivää, ja jos sitä on olemassa juhlapäivä, jolloin amerikkalaisten pitää olla suvun kanssa, niin sen täytyy olla kiitospäivä. Se on kiireisintä aikaa moottoriteillä ja lentokentillä, mutta myös perheiden keittiöissä. Pöytien pitää olla täynnä. Vaikka silloin ei olekaan virallista perinnettä lahjojenantamisesta, niin monilla perheillä on kuitenkn sellainen, koska Jouluna kaikki eivät välttämättä ole yhdessä. Vaikka joka perheessä ei sellaista perinnettä olisikaan, niin silti silloin on paljon tekemistä ja suunniteltavaa. Ruuat, pikkulahjat lapsille, lahja emännälle (Englanniksi), aktiviteetit, jne.

Ystävänpäivä

lahjalista toivelista lahjojenantojuhlat ystävänpäivä
Ystävänpäivä. Kuva: seyed mostafa zamani
Rahan käyttö on lähtenyt räjähdysmäiseen kasvuun ystävänpäivänä. Suuret kauppaketjut ovat kaupallistaneet rakkauden, mutta jos olet suheessa, niin siitä ei ole pakoa. Tämän hauskan infografiikan (Englaniksi) mukaan pelkästään karkkeihin käytetään edeltävällä viikolla 448 miljoonaan dollaria USA:ssa. Japanissa ostosvimma on tuplattu. Helmikuun 14 päivä naiset ostavat lahjoja miehille, ja kuukautta myöhemmin miehet ostavat naisille. Sanotaan, että muinaisen Rooman aikana eli pappi nimeltä Valentine. Historia on vähän epäselvää, mutta ystävänpäivän perinne rakkauden ja romanssin päivänä juontaa keskiajalle ja on jatkanut kasvua siitä asti vuosittain. Nykyisin se ei ole enään ainoastaan rakastavaisten juhla, vaan mahdollisuus jakaa rakkautta kaikille joista välitämme. Ystävänpäivän perinteisiä lahjoja ovat tykötarpeet, parfyymit, korut ja karkit, mutta aina on tietysti mielekkäämpää antaa lahja, joka on yksilöllinen, alkuperäinen ja toivottu.

Häät

lahjalista toivelista lahjojenantojuhlat häät
Häät. Kuva: julian wylegly
Häiden pitää olla virallisesti tunnustettu kaikkein eniten aikaa vieväksi juhlaksi, johon menee usein kuukausia suunnitteluun riippumatta siitä, että mistä kulttuurista tai maasta kukin on peräisin. Häät ovat yleensä suuria ja äänekkäitä, joissa on tarjolla ruokaa, juomia, laulua, tanssia ja paljon viihdykettä. Varakkaat perheet varaavat nykyisin hääsuunnittelijoita, kun taas muut hyödyntävät suvun voimaa organisoimaan juhlia. Häät ovat hyvin lahjakeskeisiä ja jokaisen vieraan pitäisi tuoda jotakin, oli se sitten lahja tai rahaa, riippuen kulttuurista ja perinteistä. Vastanainneet eivät ole ainoita, jotka saavat lahjoja hääpäivänä (Englanniksi). Vanhemmat, kaasot, bestmanit ja morsiusneidot saavat myös usein palkinnon omasta erityisestä roolistaan häissä.

Häiden vuosipäivät

lahjalista toivelista lahjojenantojuhlat häävuosipäivät
Hääpäivät. Kuva: bniice
Jotkut avioliitot ovat tehty taivaassa, ja näillä onnekkaille puolisoilla on viisauden ja kärsivällisyyden lahja, ja kaikkein tärkeimpänä rakkaus, joka pitää heidät yhdessä vuosia ja vuosikymmeniä. Riippumatta siitä kuinka pitkään puolisot ovat olleet yhdessä, hääpäivän viettäminen on aina hyvä syy järjestää juhlat kun on nuori. Kun ihmiset vanhenevat, niin kunnia järjestää heidän häiden vuosipäivät siirtyvät heidän lapsilleen tai jopa lapsenlapsilleen.Täällä(Englanniksi) on hyvin perinpohjainen lista häiden vuosipäivistä ja lahjaideoista, mutta kuten häiden kanssa, niin myös vuosipäivinä on hyvä kutsuttujen tuoda jokin lahja, erityisesti jos parilla on toivilista.

Muut tapahtumat

lahjalista toivelista lahjojenantojuhlat muut tapahtumat
Muut tilaisuudet: Kuva: Steven Depolo
Tilaisuuksille, jossa annetaan lahjoja ei ole mitään rajaa. Muuttaako teinisi opiskelemaan ulkomaille, tai onko esimiehesi jäämäässä eläkkeelle. Onko ystäväsi saannut työpaikan Tokiosta, tai onko veljesi päättänyt liittyä armeijaan? Jäähyväisijuhlat ovat yhtä paljon lahjojenantokeskeisiä, kuin surullisia, mutta niistä voi tehdä hauskoja äänekkäillä yllätysjuhlilla, runsaalla ruoka- ja juomatarjonnalla, tai hukuttamalla kohde lahjoihin. Tervetuloa kotiin juhlat ovat myös parempia lahjojen kanssa. Sotilaan palaaminen kotiin, sukulaisen palaaminen kotiin sairaalasta, tai valmistuneen opiskelijan palaminen kotiin - ne ovat erityisiä tapahtumia pistää isot juhlat pystyyn. Jos ne ovat yllätysjuhlat, niin kohde ei voi tehdä omia lahjatoiveita, mutta juhlien organisoija voi kyllä tehdä selväksi kaikille kutsutuille, että miten he voisivat osallistua yhteisen hyvän tekemiseen.

Loppusanat

lahjalista toivelista lahjojenantojuhlat Merirosvot
Merirosvot. Kuva: Richard Masoner
Jos juhliisi ei kuulu, että vieraiden pitäisi tuoda lahja, niin lahjalista on sopiva tapa tuoda sekin asia ilmi. Pitäisikö naisten pukea cocktail mekkoa, tai miesten solmiota? Haluaisitko jakaa ruuanteko vastuut muiden vieraiden kanssa? Onko juhlat teemapukeutumisjuhlat? Pitäisikö jokaisen vieraan miettiä jokin yksilöllinen peli idea? Onko Juhlat ei lapsille, tai vain naisille? Ehkä se on sinun syntymäpäiväsi, mutta haluaisit, että vieraat tekisivät lahjoituksen Amnestylle, WikiLeaksille tai Nepalin maanjäristysen uhreille? Mitä jos et itse voi järjestää juhlia kokonaan yksinään, mutta voit kysyä ystäviä auttamaan - joku voi tuoda juomat, toinen grillattavaa, ja joku voi tarjota kyydit. Kaikki nämä juhlien suunnitteluun liittyvät asiat voidaan hoitaa fiksusti visuaalisesti sitouttavalla tavalla yksityisesti ja turvallisesti.
Käyttämällä tätä palvelua hyväksyt sen käyttö- ja yksityisyydensuojaehdot. © 2013-2019. Iteco Oy. Kaikki oikeudet varataan.